zaterdag 5 november 2011

Griekenland, wie helpt wie?

De vraag die nu speelt is of de Grieken wel of niet akkoord moeten gaan met het akkoord. Vanuit andere Eurolanden wordt er met veel verbazing gereageerd op het weigerachtige gedrag van de Grieken. Waarom willen de Grieken niet geholpen worden? Maar misschien zijn de Grieken niet gek en weten ze dat deze hulppakketten vooral hulp zijn aan de andere eurolanden en niet aan Griekenland.


Bij schulden komen er twee partijen bij elkaar. Normaal gesproken betaald degene die het geld geleend heeft en dat is in dit geval Griekenland. Maar als dat niet lukt is het de schuldeiser die de klos is. Bij alle plannen is er nu wel sprake van een kleine kwijtscheldig van de schulden. Maar er is nog geen volledig failliet. De schuldeisers komen dus aardig weg in dit scenario. En die schuldeisers zijn regelmatig banken uit de andere Eurolanden. Niet zo gek dat de andere eurolanden de voorkeur geven aan dit scenario. Zij zitten niet te wachten op problemen met hun banken. Banken overeind houden is een kostbare zaak.

Voor de Grieken geldt dat als zij dit pakket weigeren dat zij dan volledig failliet gaan. Dat betekent dat de Grieken niets meer zullen betalen aan rente of aflossing op de leningen die uitstaan. In dat geval zijn het dus de schuldeisers die zwaar de klos zijn. Voor hen is het schuldpapier dan waardeloos geworden. Een heel stuk vermogen zal verdampen en dat kan problemen geven als je niet solide gefinancierd bent.
Voor de Grieken betekent dit dat de staatsschuld enorm zal dalen. Tegelijkertijd zullen de rentebetalingen en aflossingen ook flink dalen. Maar het is niet helemaal feest. De Grieken zullen ook nauwelijks geld kunnen lenen. Zij hebben immers de geldschieters in de kou laten staan en die zullen niet snel weer geld uitlenen aan Griekenland.

Het is zelfs mogelijk dat ze uit de Euro gezet worden. Als dat gebeurt dan zitten zij met een Drachme die waarschijnlijk niet veel waard zal zijn. Die lage waarde heeft twee kanten. Spullen kopen uit het buitenland zal heel duur zijn voor de Grieken. Dat zal ze de nodige welvaart kosten. Maar daar staat tegenover dat de buitenlanders heel goedkoop kunnen kopen in Griekenland. De export kan dus weer op gang komen en de Griekse economie kan weer worden opgebouwd.

Al met al is het helemaal nog niet zo gek als de Grieken het plan torpederen. Zij zijn toch de klos. Bedenk dat als Griekenland “gered” wordt zij met een enorme staatschuld blijven zitten. Zij moeten kiezen uit twee slechte scenario’s. Het maakt hun niet meer uit of ze door de hond of de kat gebeten worden. De hulp van de andere Eurolanden is toch ook voornamelijk uit egoïstische motieven. Deze landen zijn vooral bezig zichzelf te helpen en niet Griekenland. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten