vrijdag 18 november 2011

Goud als wereldmunt

Eurosceptici hoor je regelmatig pleiten voor terugkeer naar de gulden. Men vergeet daarbij een andere oplossing, namelijk een wereldmunt. Dan bedoel ik niet een of ander politiek gedrocht. Ik heb het over goud. Goud heeft overal waarde. In elk land is het te gebruiken. De enige beperking is nog de regelgeving die het het goud lastig maakt

Goud wordt gezien als een goed en niet als een munt in de regelgeving. In sommige landen moet je bijvoorbeeld btw betalen over transacties in goud. Of denk aan een invoerheffing die je moet betalen. Dat zijn zaken die het gebruik van goud als geld onmogelijk maken. Als je geld als munt wil gebruiken dan moeten de transactiekosten heel erg laag zijn.

Een andere beperking is dat je in veel landen verplicht bent om je goederen in de eigen valuta te prijzen. In de Prijzenwet staat aangegeven dat men verplicht is aan consumenten de prijzen van goederen bekend te maken. Het is maar de vraag of een prijs in goud wettelijk wordt erkend. De Euro is een wettig betaalmiddel. Dat betekent dat een winkelier verplicht is om een betaling in Euro's te accepteren. Een eigenwijze winkelier die zijn producten in goud wil prijzen zal dus ook Euro's moeten accepteren. Allemaal regeltjes die ervoor zorgen dat goud geen gemeengoed kan worden voor kleine betalingen.

Nu zullen er mensen zijn die vrezen dat goud onpraktisch is. Een gouden munt is veel meer waard dan een Euromunt. Een gouden munt ter grootte van een twee euromuntstuk is al snel honderden Euro's waard. Maar we betalen tegenwoordig al heel vaak digitaal. En bij digitale betalingen speelt de grootte van het geld geen rol. Je kan voor je brood een paar gram goud overpinnen naar de bakker. Dat is net zo makkelijk als pinnen in Euro's.

Ik hierbij pleit niet voor het invoeren van een gouden standaard. Dingen opleggen zou niet liberaal zijn. De liberale oplossing gaat juist uit van het geven van meer vrijheid. Het enige dat ik zou willen is dat alle beperkende regelgeving komt te vervallen ten aanzien van transacties in goud. Op die manier kunnen mensen zelf kiezen welke munt zij liever hebben. Kiezen zij voor goud of voor Euro's. Laat mensen dit zelf uitmaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten